27.02.2021

11 години без Джон Ъпдайк

11 години от смъртта на Джон Ъпдайк

Днес отбелязваме 11 година от кончината на един от водещите американски автори на своето поколение Джон Ъпдайк. Той почина на 28.01.2009 г. на 76-годишна възраст от рак на белия дроб. Носителят на „Пулицър“ е автор на 28 романа и над 800 разказа, рецензии, поеми и статии, писани в периода 1954-2008 г.

В над 50-те си книги от над половинвековния творческия процес на големия писател той описва живота в малкия американски град, ежедневието на всеки един обикновен гражданин в САЩ. Ъпдайк без притеснения пишеше за секс, развод, изневяра, религия, смърт, както и други аспекти от живота на следвоенна Америка.

John Updike
Джон Ъпдайк – 1932-2009

Джон Ъпдайк е роден в семейството на гимназиален учител през 1932 на 18 март в град в щата Пенсилвания. В родния си Рединг учи до навършване на 13 години а след това завършва елитния университет в Харвард и прекарва една година като студент в клас по изкуства и живопис в „Ръскин“ Оксфорд (Англия) . По-късно се присъединява към екипа на едно от най-реномираните издания в САЩ – „Ню Йоркър“, където пише голям брой поеми, есета и разкази.

Първият му роман е публикуван през 1959 г. През следващата година се появява книгата, която директно го изстрелва сред най-големите писатели от това американско поколение. Романът се нарича „Заеко, бягай“ и е първият от петте в поредицата за може би най-прочутият герой на Ъпдайк Хари Енгстръм Заека.

Други от най-известните книги на писателя са „Вещиците от Иистуик“, „Кентавърът“, „Терорист“, който е един от последните романи на Ъпдайк и описва историята на фанатизиран американски мюсюлманин.

За книгите си „Заека богат“ и „Заека се укроти“ писателят получава престижната награда „Пулицър“ през 1991 г.

За своите 50 години творческа дейност Джон Ъпдайк написва много и публикува 22 романа и още дузина сборници с разкази, освен това и поезия, литературна критика и дори любими на децата и до днес детски книги. 

Близки и познати, които го познават споделят за него с умиление, че това е бил вечно усмихнат и в настроение човек. „Той беше добър, спокоен и със неописуемо чувство за хумор, вечно загледан някъде, но не и блуждаещ.“

Издателят на Ъпдайк каза за смъртта на автора: „Той беше един от най-големите ни писатели и със сигурност ще липсва много на всички ни.“

Няколко незабравими цитата на Джон Ъпдайк

„Ако хората не говорят с децата, те спират да бъдат хора, а само машини за ядене и печелене на пари.”

„Най-живи сме, когато сме влюбени.”

„Мечтите се сбъдват. Ако я нямаше тази възможност, природата нямаше да ни подтиква да ги имаме.”

„Преживяваме всеки момент, в крайна сметка, освен последния.”