20.01.2021

Честваме паметта на първоучителя на България

Климент Охридски

На днешния ден Българската православна църква, както всяка година на 25.11. чества паметта на Св. Климент Охридски, смятан от всички за първоучител на българския народ. Денят е и патронен празник на първото и най-голямо висше училище в България – Софийския университет.

Св. Климент Охридски е един от учениците на светите братя Кирил и Методий. Заедно с тях и останалите им четирима ученици – Наум, Сава, Горазд и Ангеларий, се счита за равноапостол и за един от Св. Седмочисленици.

Светецът, чието име се почита днес, е сред най-значимите автори на старобългарски текстове. Автор е на редица жития, похвални слова, проповеди и преводи на църковни текстове от гръцки език. Най-важната му заслуга обаче е големия му принос в изработването на опростен вариант на глаголицата – кирилица. Заради това Св. Климент е патрон на първия съвременен университет у нас.

Данните за живота на светеца преди срещата му с княз Борис І са оскъдни. Приема се, че е участвал в някои от християнските мисии на своите учители, като най-забележителната част от този период са споровете на богословска тематика с германския клир и княза във Великоморавия (ок. 80-те години на ІХ в.)

В продължение на седем години (886-893) Св. Климент е учител в македонската област Кутмичевица, където обучава над 3500 ученици на българското четмо и писмо. През 893 г. е ръкоположен за епископ по заръка на цар Симеон и така става първият славянски епископ.

Построява две от трите по това време църкви в Охрид, една от които е част от манастира Св. Панталеймон, а втората по-късно става архиепископско седалище.

Св. Климент Охридски умира през 916г. Българската православна църква отбелязва в деня на неговата кончина (27 юли) паметта на всички Свети Седмочисленици – Кирил, Методий, Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий.

Днес се освещава най-новият православен храм у нас. Той се намира в пловдивския район Западен. Вчера от манастира „Св. Панталеймон“ край Охрид, където се пазят светите мощи на Климент Охридски, пристигна частица от тях, която ще бъде вградена в църквата. Неин патрон ще бъде българският първоучител.

Кирилицата, основите на която са положени от Св. Климент и която е доразвита в Преславската книжовна школа, чийто първоучител е Св. Наум, е създадена на базата на гръцкото унициално писмо и от още дванадесет букви, които означават специфични за български език звуци.

Повече за кирилицата и употребата й в съвременната масова култура можете да прочетете в статията Кирилица и кирливица.