27.02.2021

Facebook може да бъде опасен

Facebook

Киберизмамници, хакери и онлайн изнудвачи са превърнали най-популярните сайтове за запознанства в новото си ловно поле. Те използват наивността и липсата на опит в онлайн общуването на младите като слабост, за да реализират своите користни цели.

Наскоро и най-големият сайт в тази област – Facebook за пореден път стана мишена на редица кражби на лични данни, предупреждават експерти по онлайн сигурност. Престъпниците са привлечени от социалните мрежи, в които потребителите постоянно публикуват лична информация, снимки и актуални данни за местоположение, социален статус, месторабота и местоживеене. Цялата тази информация може да бъде лесно обработена от опитен кибер престъпник, който да направи подробен профил на жертвата, включващ адрес, месторабота, хоби, домашни животни, приятелски кръгове, и дори интервалите, когато отсъствате от дома си за по-дълго време. Тази лична информация за вас може да бъде използвана онлайн или продадена на хора с престъпни намерения.

Например един актуален статус или снимка в Инстаграм или Фейсбус с вашата гледка към морето или друга забавна информация за вашата лятна почивка, веднага дава сигнал, че не сте у дома си. Ако в предишни постове сте се тагвали с вашия адрес, вече става много лесно локацията да бъде наблюдавана. И ако 2-3 поредни нощи у вас лапмите не светята и не се наблюдава движение, целия пъзел е вече сглобен и престъпниците са готови да действат. Дори да разчитате на СОТ или видеонаблюдение, ако има налице престъпление или обир, тези технологии няма да ви компенсират притеснението, липсващите вещи и изхабените нерви.

Тези измамници и хакери логично се насочиха към Facebook, който наброява над 2.5 милиарда активни членове, някой от които са съвсем млади и „зелени“.

„В социалните сайтове има толкова много хора, че за непочтените типове става изгодно да ги посещават. Те могат да видят цялата информация, която пускате. Възможно е, без да знаете, да разкривате ценна лична информация“, заяви Дейвид Пери, експерт от фирмата за компютърна сигурност Тренд Майкро. Дори елементи, които изглеждат съвсем безобидни и са включени в профила на потребителя може да са полезни ресурси за киберпиратите. Например имената на дядовците и бабите ви или на животните ви, които са посочени в постнати снимки може да са от полза на някой пират при отговори на стандартните въпроси, които се задават при забравени пароли за онлайн банкови сметки. Пиратите могат също да вкарват вируси в използвани в социалните мрежи софтуери, да мамят потребителите с лъжливи съобщения или да разпространяват фалшиви приложения. Последната засега атака срещу Facebook е била под форма на съобщение от приятел, който иска да сподели видеофайл. При кликването върху линка за сваляне на софтуер за четенето на файла потребителят получавал вирус тип „червей“ на име Кубфейс (Koobface) – анаграма на Facebook. Този вирус „краде кукитата (малки файлове, които регистрират информация за посетителя на сайта), не само за Facebook но за половин дузина социални сайтове, след които и МайСпейс. С използването на откраднатите кукита пиратът опитва да се регистрира на ваше място, отива в списъка ви с адреси и пуска постове и коментари“, предупреди Янеза.

Според него сайтовете, които разрешават чужди приложения трябва да подобрят процеса си на проверка. Самите потребители обаче могат да избегнат този тип атаки като подбират по-внимателно хората, които включват в графа „приятели“ и като не кликват върху линкове, които ги отвеждат извън общността им. Според експертите те също така трябва да увеличат дължината и трудността на своите пароли, които ползват на десктоп устройства като компютри и лаптопи, както и на мобилните сматфони и таблети.