20.01.2021

Изкуството на флирта е вече в университета

Изкуството на флирта в университета

С наближаването на Празника на Влюбените много от ще се замислят отново върху теми като любов, връзка, интимни отношения, самота, подаръци за влюбени и дори за това, как да свалят самотната колежка. Точно последното е голям Рубикон за мнозина мъже и жени във всякаква възраст. Не всеки владее изкуството на флирта, така че да замае главата на отсрещната страна и да вдъхне живот на пеперудите в корема на избраницата си.

Ако и вие сте се чудили, какво да кажете на жената до себе си, ако изпитвате панически страх да останете насаме с нея, ако ви се изпотяват дланите, когато тя ви се усмихне небрежно, то имате нужда от промяна. И то веднага, защото до 14 февруари остават броени дни и ако продължавате да се движите по инерция, Свети Валентин ще ви задмине отново…

Интересен курс вече няколко години се провежда в университета за софтуерни инженери близо до Берлин. В него студентите ще бъдат посвещавани в тайните на социалната комуникация и така дори най-срамежливите програмисти и компютърджии ще се научат да флиртуват с финес и умение. Университета по софтуерни технологии не е избран случайно. Организаторите твърдят, че сред програмистите има отчайващо голям брой десоциализирани хора, които не знаят, как да започнат разговор с отсрещния пол. А до флирт или покана за вечеря могат да достигнат едва 3% от анкетираните студенти.

Още през първата година на курса 440 студенти са се записали в курса, който влиза в рамките на една от магистърските степени в университета. Там желаещите ще се учат, как да пишат закачливи sms-и и e-mail-и, как да впечатляват хората по купоните и как да се справят лесно с отказите, които неминуемо ще получават в началото.

Ръководителят на курса определя работата си като учене, как да накараш нечие сърце да забие лудо, докато твоето остане спокойно.

Необичайната студентска програма, която стана актуална и вече няколко години е най-търсения образователен курс е част от подразделението на ИТ-курса за развиване на социалните умения и е устроена така, че да помогне на студентите да навлязат по-лесно в света на работата си. Те учат също основни системи в езика на тялото, публично изразяване, контролиране на стреса и презентационни компетенции.

„Ние искаме да подготвим своите студенти със социалните умения, необходими да се справят успешно в личния си и в професионалния си живот.“, каза Ханс-Йоаким Алгайер, говорител на института в университета в Потсдам, където се предлага курсът по флирт.