20.01.2021

Титанична праисторическа змия била дълга колкото тиранозавър

праисторическа змия гигант

Най-величествената змия на всички време е била чудовище, дълго колкото Тиранозавър Рекс, обитавало тропическите пояси в Южна Америка малко след гибелта на динозаврите. Огромното влечуго е ядяло крокодили за закуска. А обикновено се е задоволявало с тях и по време на останалите си хранения.

Международен екип от учени обяви откритието си, направено в северна Колумбия. То представлява фосил на най-голямата змия, за която се знае, че е обитавала някога Земята. Тя е наречена Titanoboa cerrejonensis, което значи „Титаничната змия от Керейон“ (мястото, където била открита вкаменелостната находка).

Змията е била най-малко 13 метра и е тежала поне 1140 килограма. Масивното й тяло е било около метър в диаметър.

Титанобоата е живяла преди около 58-60 милиона години, когато фауната на Земята все още се е възстановявала след погрома, осъществен от падането на метеорит, унищожил динозаврите и голяма част от животинския свят, преди 65 милиона години на полуостров Юкатан.

По всяка вероятност най-голямата змия е била сред най-гигантските гръбначни сухоземни животни на света по това време. Според палеонтолозите се е хранила с крокодили, големи риби и големи речни костенурки. Не е била отровна и вероятно е родственик със съвременната анаконда, която се увива около плячката си и я удушава преди да я погълне.

Екосистемата по това време е била сходна с днешната, но малко по-гореща. Изследователите изчислили, че за големия си размер змията се е нуждаела от средна годишна температура 30-34 градуса, за да оцелее.

От съвременните влечуги новооткритата гигантска змия е най-близка по структура с боата – основната разлика е, че древното студенокръвно е било дълго като училищен автобус.

Учените са възстановили образа на змията по останки от гръбначни кости и ребра на 28 различни индивида, но не са попаднали на черепи или зъби. Според тях най-дългата Титанобоа от вида вероятно е достигала 15 метра.

Първите змии са се появили на нашата планета преди 99 милиона години. Досега най-големият вид змия беше Gigantophis – достигащ 10 метра и обитавал територията на днешен Египет. Най-дългата змия днес е малайският мрежест питон (Python reticulatus). Неговата средна дължина е 5-7 метра, но са регистрирани и огромни видове, достигащи до цели 9 метра.